Rösta i EU-valet – sista (?) chansen till valfrihet för svenska familjer

I sex år har jag kämpat för att öka valfriheten i vår DDR-liknande svenska familjepolitik – att den ska utgå från barnens behov och ge föräldrar större möjligheter att möta dem. Samtidigt har regeringen fortsatt åt motsatt håll med alltfler inskränkningar för att snart kunna slå sista spiken i kistan för valfriheten. Nu har Socialdemokraterna lyckats få EU att ta över ambitionerna om total styrning av familjer som simpla produktionsfaktorer. Ett mål som de sannolikt försöker uppnå innan nästa EU-val om fem år. Därför är det så viktigt att du som vill ha valfrihet röstar i EU-valet på söndag 26/5 – det kan bli sista chansen till att befria oss från den ensidiga och ohälsosamma svenska barnomsorgsmodellen.

Varannan svensk brukar inte rösta i EU-valen och jag tror att det beror på att många inte känner till hur mycket makt som EU har över våra liv. Det gjorde inte jag heller innan EU i april tog steget in i familjepolitiken och jag fick anledning att granska vad de håller på med.

60 procent av besluten som berör svenskars vardag fattas av EU. Och ännu mer makt försöker EU skaffa sig genom att gå in på nya områden, till exempel migration, skatter, försvar och sociala frågor som familjepolitik.

Därför finns det minst lika stor anledning att rösta i EU-valet som i riksdagsvalet, i synnerhet för dem som är EU-kritiska och oftare struntar i det. 15 procent vill att vi går ur EU samt 26 procent är osäkra (SCB). Om de inte gör sina röster hörda blir det ju ännu lättare för dem som vill göra EU till en överstat att bara köra på med det.

Problemet med EU:s intrång i familjepolitiken har jag beskrivit i en debattartikel i Dagens Nyheter (som du också kan läsa här på bloggen). I korthet innebär det att EU kommer att cementera fast oss i den skadliga familjepolitik som vi haft så länge i Sverige och driva den ännu längre mot Socialdemokraternas dröm om totalstyrning, så att vi aldrig kan bli av med den här hemma. För EU-lag går ju före svensk lag.

Det här övertagandet kan gå väldigt fort är mitt intryck efter att ha läst om EU:s planer i bakgrundsdokumenten, sannolikt innan nästa val 2024. Det bekräftar även Liberalernas EU-parlamentariker Jasenko Selimovic som menar att det kommer välla fram lagstiftning efter lagstiftning från EU på det sociala området under den kommande mandatperioden.

Tyvärr kan man inte räkna med att hans parti kommer att försöka stoppa den här utvecklingen, eftersom Liberalerna generellt är det mest positiva till att EU utvidgar sin makt och hans kollega Cecilia Wikström röstade för EU:s tvångsdelning av föräldraledigheten i april. Två (av tre) parlamentariker från Moderaterna röstade inte alls, likaså en (av två) från Miljöpartiet medan Centerns ende parlamentariker tryckte på fel knapp (!). Det här ger inte heller något engagerat intryck, än mindre hopp om starkt motstånd från dessa partier mot fortsatt maktövertagande i familjepolitiken.

Så vilka finns det då att rösta på om man inte vill att EU ska styra över svenska föräldrars tid med barnen? Ja, de partier som sagt sig vilja stoppa den här utvidgningen är:

Sverigedemokraterna
Kristdemokraterna
Medborgerlig Samling
Kristna Värdepartiet
Alternativ för Sverige (vill lämna EU, Swexit)

Därutöver har Moderaternas kandidat på 25:e och näst sista plats, Henrik Sundström, kört en egen personvalskampanj där han varit kritisk mot EU:s utvidgning på det sociala området.

Vad/vem du än föredrar av dessa, se till att gå och rösta söndagen den 26 maj! Det är det allra viktigaste därför att nästa gång, i EU-valet 2024, kan det vara för sent att stoppa EU:s maktövertagande i familjepolitiken.

Susanne Nyman Furugård

Det här inlägget postades i 2019. Bokmärk permalänken.